Panyolai baba

Most, hogy Vízkereszttel kezdetét vette a farsangi időszak, megint lehet sütögetni.

Mi más is készülhetne ilyenkor, mint a fánk. Minden népnek, megvan a maga fánk receptje, én nagyon szeretem, a spanyol churrost, vagy a francia beignet. Legközelebb, ezeket a recepteket is megmutatom. Nem mondom, hogy nem időigényes, olajos feladat, de a végeredmény magáért beszél.

Erre a receptre a Magyar Konyha magazinban találtam rá, először készítettem fánkot, és hatalmas sikert aratott. Tudom, kicsit másként fest, de higgyétek el, a látszat néha csal.:)

Szilvalekvárral töltöttem, és Panyolai baba néven fut.

Ha hagyományos szalagos fánkra, és egy kis fánktörténelem vágytok, illetve további receptekre, kattintsatok ide:  Készülődés kreatívan ünnepekre oldal.

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott házi vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 1/2 dl szilvapálinka
  • 4 db tojássárgája
  • 3 dl  tej
  • 30 dkg szilvalekvár
  • 1 csipet só
  • víz
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tálaláshoz
ELKÉSZÍTÉSE:

Egy kevés tejet egy kávéskanál cukorral elkeverve meglangyosítunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A maradék tejjel és a többi hozzávalóval közepes keménységű tésztát dagasztunk, összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Az olvasztott vajat csak a legvégén kell hozzáadni. A tészta állagától függően lazíthatjuk egy kis langyos vízzel. Fontos, hogy min- den hozzávalónak langyosnak kell lennie. A tésztát addig dagasztjuk, míg szép hólyagos lesz és elválik az edény falától. Lehet géppel is dagasztani, de a kézzel kidolgozott jobban szokott sikerül-ni: benne van a háziasszony szíve-lelke. Meleg helyen, konyhakendővel letakarva duplájára kelesztjük. (Régen Panyolán a kendőket is otthon szőtték az asszonyok, olyan tartósak, hogy még ma is ezeket használják.)

A fánktésztát dajkálni kell, rápillantunk, hogy túl ne keljen. A tésztát lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk, és a felénk eső részét végig szilva-lekvárral keskeny csíkban megrakjuk. Ráhajtjuk a lekváros részt a tésztára, éles késsel elvágjuk. A csíkokat kb. 20 centis darabokra szabdaljuk, lazán összefonjuk, a végeit kissé megnyomkodva, hogy a lekvár benne maradjon. (A jó házi szilvalekvár sűrű, megáll a kanálon, sütéskor nem folyik ki.)

Az elkészült “babákat” 15 percig kelni hagyjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Az olaj forróságáról egy csipet sóval győződünk meg, ha felsercen az olajban, tehetjük bele a babákat. Ízlés szerint porcukorral megszórjuk.

Ha pedig még nem olvastátok, ne hagyjátok ki: Újesztendei gondolatok!

Jó étvágyat!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s