Ehető :-) karácsonyi ajándékok

Mivel lepjük meg szeretteiket, barátainkat karácsonyra?

A minap olvastam, hogy egy átlag magyar mennyi pénzt költ el a karácsonyra, már akinek van mit, ha nem szeretnétek ebben az őrületben részt venni, mégis egy kedves, személyes ajándékot adnátok valakinek, szánjátok rá az időt és energiát és lepjétek meg, valami finomsággal. Nálunk nyugatabbra, ennek kicsit nagyobb hagyománya van, az alábbi Jamie Oliver linkeken, több oldalon keresztül, jobbnál jobb, ötletek vannak. Glutén és laktózmentes vagy vegetáriánus, mindenre van valamilyen, kész ötlet. Sós karamella, mandarin lekvár, vagy édes zselé.

Az elmúlt időszakban, nagyon sok főzős műsor született, ami remek dolog, mert az vagy, amit megeszel. Egészségesebben élni, sütni-főzni is divat lett, de ez egy követendő divat legalább.

Az én személyes kedvenceim az alábbiak:

Tudom, furán hangzik, de én az angol konyhát, nagyon szeretem. A képen látható sütinek, stabil helye van a repertoáromban, annyi hátránya van csak, hogy nagyon gyorsan elfogy. Az angolok minced pie-nak nevezik, de nincs benne semmi húsféle, nevével ellentétben, viszont van benne, annál több bogyós gyümölcs.

Az eredeti receptet itt találjátok:

A tésztához:

  • 24 dkg sima liszt
  • 12 dkg hideg vaj
  • 1 narancs leve
  • egy csipet só

A töltelékhez:      

  • 1 dl vörösbor vagy rum
  • 7,5 dkg barna cukor
  • 30 dkg tőzegáfonya
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 7,5 dkg mazsola
  • 7,5 dkg aranymazsola
  • 3 dkg szárított vörös áfonya
  • 1 mandarin/narancs leve és héja
  • 1 evőkanál brandy/rum
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • 2 evőkanál méz

Először a tölteléket készítem el. Egy lábasba öntöm a bort, és beleteszem a cukrot, alacsony fokozaton hevítem, hogy a cukor szépen felolvadjon, beleteszem a tőzegáfonyát, a fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, a mazsolákat, a szárított vörös áfonyát, a mandarin vagy narancs levét és héját, felforralom, kb. 15-20 perc alatt a gyümölcs is szétpattog. Leveszem a tűzről, kicsit hagyom hűlni, hozzáadom a rumot, vanília kivonatot és a mézet. Ekkorra fog az egész összeállni, egy masszává.

A lisztet a felkockázott vajjal, 20 percre berakom a fagyasztóba. A narancs levét, egy csipet sóval elkeverem és ezt is a hűtőbe teszem. 20 perc után összekeverem őket, a vajat a liszttel, morzsás állagúra, majd hozzáadom a narancs levét. Ha van gépetek lehet azzal is, én kézzel szoktam, ha nem állna össze, egy kis hideg vizet lehet hozzá adni, de én még sosem tettem. Ha összeállt, 3 részre osztom és a hűtőbe teszem még 20 percre.

Kinyújtom a tésztát, majd kiszaggatom, kisméretű muffin forma sütőbe teszem. Megtöltöm a kihűlt töltelékkel és kis csillagformákkal díszítem a tetejét.

220 fokon, 10-15 perc alatt elkészülnek. Porcukorral szórom meg, ha kihűlt.

Néhány megjegyzés:

A töltelékhez, én friss cranberryt/tőzeg vagy vörös áfonyát használok, szezonja van, vettem már a Sparban, Lidlben, a legolcsóbb a Pennyben. Ha nem találtok, a fagyasztott is teljesen jó. Nem sokan ismerik, én is csak ebben a receptben használtam először, egy nagyon fanyar gyümölcs, érdemes megkóstolni azért. Rengeteg vitamin van benne.

A töltelékhez, én nem szoktam mérni a hozzávalókat, ízlés kérdése ki mit szeret, van aki a mazsolát kevésbé, van aki imádja, például. Én nem vörösborral vagy rummal, hanem egy olasz Marsala nevű borral készítem, de bármilyen alkoholt tesztek bele, miután felforraljuk nagy baj nem lehet, annyi, hogy vörös legyen. A rum helyett, én whiskey-t is használtam már, mert az volt itthon. Ja és ne aromákat használjatok, hanem igazi alkoholt. Ha nincs vanília aromátok, akkor egy eredeti vaníliabab felének kikapart magját tegyétek bele. Ez az a recept, ahol ízlés szerint lehet alakítani a lekvárt, mert úgy néz ki a végén a töltelék.

Ha valaki elakadna, nézze meg a videót is nyugodtan. 3.50-nél kezdődik.  Katt ide.

cwg_nu1xiaefnae

A mézeskalács is egy alaprecept, nincs nélküle karácsony. Sokáig eláll és nagyon finom.  A rengetegféle kiszúróforma miatt, öröm készíteni.

dsc_2484

Az én mézeskalács receptem:

90 dkg liszt

25 dkg kristálycukor

2 dl méz

10 dkg vaj

3 dl tej

1 evőkanál fahéj, gyömbér, szódabikarbóna

A vajat felolvasztom, a fűszereket a lisztbe belekeverem, majd mindent összegyúrok. 1 napig pihentetem. 180 fokos sütőben, 8-10 perc alatt készre sülnek.

Az idei karácsony újdonsága az én konyhámban, a csokiszalámi lesz, 3 receptet is találtok lenn, még nem döntöttem el, melyikből készítem, de körülbelül mindegy is, mert nagyon egyformák. A különbség egy-két alapanyagban van, ízlés szerint készítsétek.

chocolate-salami-2
Kitchen Vignettes

Nigella csokiszalámija

Kitchen Vignettes szalámija

Jamie Oliver csokiszalámija

A végére pedig, jöjjön egy bónusz recept. Nagyon szeretem, Havas Dóra alias Lila Füge sütijeit, videóit. Ő, ezekkel a receptekkel, készül az ünnepekre, szerintem szuper ajándék lehet, egy csomag karácsonyi pekándiós habcsók is.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!

A képek forrása: Pinterest

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s